Piha House won the highest prize in national architecture prices



The stunning house overlooking Piha – described as "a sensitively designed haven that gravely respects the wild beauty of the Auckland West Coast" – won the New Zealand architecture.

The living space reflects how the house uses its natural environment.
The living space reflects how the house uses its natural environment.

Herbst Architects won the Sir Ian Athfield Award for Living last night, one of 17 awards presented by Te Papa Tongarewa's Wellington Institute of Architects in Wellington.

The endless window with the window fully utilizes natural light. Photo / Patrick Reynolds
The endless window with the window fully utilizes natural light. Photo / Patrick Reynolds

The jury shone in the Kawakawa House Design Praise.

As well as respecting the "wild beauty" of the area, the jury said: "Occupation must be a pleasure regardless of the season or weather. The house joins as well as the pōhutukawa wood in which it sits, overlooks it."

Two-level house on his land on the right.
Two-level house on his land on the right.

Architects said the property was in the right direction, but the existing two-storey house in front of the covered ocean views from the lower level and the place was above the hanging trees, so it was attacked by the sun.

All living quarters were at the top level to provide views and bring more light.

Devonport based Jeremy Salmond architects Salmond Reed has won a gold medal that recognizes his outstanding careers and retention, recognizing work on buildings as historically and architecturally important as Kerikeri's Stone Store and Russell's Pompallier House.

Salmonda Reed Jeremy Salmond won the Gold Prize in 2018.
Salmonda Reed Jeremy Salmond won the Gold Prize in 2018.

Vinegar Lane – Ponsonby Isthmus Group office / retail / residential project – won a prize for planning and urbanism.

The judges said that "it has shown that there is a viable alternative to a city where it meets more intensive dwellings, low density suburbs, and monolithic development of more units."

Ponsonby's steel rope Isthmus Group was awarded the National Architecture Award for 2018. Photo / David St George
Ponsonby's steel rope Isthmus Group was awarded the National Architecture Award for 2018. Photo / David St George

Warren and Mahoney's work on Waterview Connection was considered a "qualitative advancement in project implementation of New Zealand infrastructure projects", which also received a prize for planning and urbanism.

The Warren and Mahoney Waterview Connection project was awarded the National Architecture Award in 2018.
The Warren and Mahoney Waterview Connection project was awarded the National Architecture Award in 2018.

Two earthquake replacement buildings in Christchurch have received a remarkable award: The Centennial Chapel of St Andrew's College from Architectus was awarded the Prize for Public Architecture and the Junior Grammar Department by Andrew Barrie Lab and Japan's Tezuka Architects won in the Education category.

St Andrew's College in Christchurch Architectus was awarded the National Architectural Award.
St Andrew's College in Christchurch Architectus was awarded the National Architectural Award.

The New District for Justice and Emergency Services in Christchurch by architects Warren and Mahoney Architects, architects of Opus Architects and Cox Architecture received an interior design award.

The Permanent Architectural Award, valued by buildings aged 25 and over, took place at Freeman Bay Heke Street, which in 1988 was designed by architects Mitchell & Stout Architects founding Julie Stout and Dave Mitchell who died this year.


one roof
Find your dream home at oneroof.co.nz

Victory on the River – the Hamilton Edwards White Architects in cooperation with Aecom – also won a prize for planning and urbanism.

The jury said: "Finally, a well-planned and well-established relationship was created between the CBD and the river that runs through the city."

Mezz box Edwards White Architects in Hamilton.
Mezz box Edwards White Architects in Hamilton.

Edwards White has earned a Mezzbox in the category of commercial architecture, an elegant accessory that fulfills its commercial function, refines the existing building and makes a commendable contribution to the public sphere of the Victoria Park on the River.

Warren and Mahoney won a commercial prize for a new $ 40m 119GNR, Giltrap's most powerful and charming showrooms, store, service and offices at 119 Great North Rd, Ponsonby.

"With a clear focus, disciplined material handling, and careful attention to detail, this building realizes that its commercial purpose has a loving effect. The building focuses on car showrooms, which is Cartier for jewelery," the jury said.

119GNR from Warren and Mahoney.
119GNR from Warren and Mahoney.

Architectus has been awarded an Educational Award for the Auckland University's University Science Center, which includes 11 floors of professional teaching spaces, research facilities, offices and common areas associated with existing buildings and the creation of a university gate in a prominent location in the city center.

"Architects have met the program requirements and contextual duties of demanding work in a sophisticated and coherent building that extends the university campus and the wider cityscape," the jury said.

The Stevens Lawson Architects' Rawene House in Westmere has been awarded the awards for the "earthy and soulful home." The beautiful space flow, faithful handling of natural light and well-chosen and crafted materials combine the production of a quiet and quiet home.

Westmere's Rawene House Stevens Lawson Architects won in a residential category.
Westmere's Rawene House Stevens Lawson Architects won in a residential category.

Another winner in the category, Tūrama, the Rotorua House at the RTA Studio, has been pointed out how to create relationships between the environment, whanau and genealogy, the judges said.

Irving Smith's architects fought to complete and change the category to the Golden Bay Bay, completed before the cyclone fired the surrounding stand with eucalyptus trees, which meant a reassessment of how the house adapted to the environment.

• Full entry information at www.nzia.co.nz


Source link